+45 2829 3019 lis@procesudvikling.dk

God ledelse er autenticitet og nærværende i det daglige samvær med de ansatte. Den gode leder skaber rum for sine ansattes viden og metoder, hvilket forudsætter, at han/hun kan træde tilbage og forsøge at se sig selv udefra. Det lægger sig op af det vi kalder relations ledelse

Lederen tager sine medarbejdere med i tanke og handling, hvis og når der er forandringer på vej.
Men lederudvikling er dèr, hvor man bliver klar over at noget skal sættes i gang eller udvikles.
Lige for tiden er buzz ordet innovation, som betyder forandring.

En agenda for ledelsesinnovation
For at maksimere chancerne for en banebrydende innovation, er det vigtigt at fokuserer på et problem, eller én udfordring, som er betydningsfuld, væsentlig og inspirerende. Nedenfor er nogle spørgsmål der hjælper med at fokusere:

  1. Hvad er det for nogle udfordringer, fremtiden har i vente for din virksomhed. Har det betydning for om nuværende ledelsespraksis bliver spændt til bristepunktet?
    Hvad er det for et ”morgendagens problem”, som du bliver nødt til at tage fat på her og nu?
  2. Hvad er det for nogle svære balancegange, din virksomhed tilsyneladende aldrig formår at håndtere?
    Er der tale om et kritisk kompromis, hvor den ene side tilsyneladende vinder frem på bekostning af den anden?
  3. Hvor finder man de største divergenser mellem retorik og realitet i virksomheden? Hvilke værdier har virksomheden sværest ved at leve op til eller finder vanskeligst at implementere?
  4. Hvad er det for nogle frustrerende inkompetencer, der plager din virksomhed, og evt. andre af samme slags? Hvad er det for et ”det kan vi ikke”, der skal forvandles til et ”det kan vi”.

Ovennævnte spørgsmål er ikke specielt vanskelige at besvare, når først spørgsmålene er stillet. Det vanskelige kan ligge, på det personlige niveau, som kun de færreste har opmærksomheden på. Generel ledelsesteori undervurderer ofte betydningen af de naturlige handlemønstre, som ledere er underlagt. Det er derfor svært at forklare, hvorfor det er så svært at føre de smukke teorier ud i livet om motivation, den lærende organisation, værdibaseret ledelse, den udviklende samtale m.m.
Nedenfor er nogle spørgsmål der hjælper med at sætte fokus på om man kan genkende noget af den naturlige leder i sig selv:

Den ”naturlige leder”

Er tiltrukket af: Undgår:
Spontanitet. Det man gør uden at tænke over hvorfor. Det der føles nemt De ledelseshandlinger der føles ubekvemme, og som kræver, at man tager ”tyren ved hornene”.
Dem der ligner ham/hende selv. Dem der reagere anderledes end ham/hende selv.
Sin egen faglighed som basis for sin ledelse. Faglighed han ikke forstår eller behersker.
Intuition og fingerspidsfornemmelser. Gennemtænkte processer der kræver mange overvejelser og meget arbejde.

Model fra O. Steen Andersen
” Den refleksive leder – se dig selv udefra”
Børsen 2008

Hvis man kan genkende meget af sig selv i den ”naturlige leder”, så kan der være et stykke vej inden en ledelsesinnovation tager sit indtog, med mindre man gør noget ved det – det er jo i virkeligheden det der er hensigten. Den refleksive leder vil kontakte en konsulent til at hjælpe med at se på, hvorfor han/ hun undgår…. Og hermed er vejen banet for at bryde med mentale modeller og gamle vaner.